Batı’dan Doğu’ya hicret etmiş bir muhacir: Alev Alatlı


air diyor ya, Ne kadar kendi oldu insan/O kadar baka. Alev Alatl da nevi ahsna mnhasr bir insand. Bilgiyle kurduu o kendine has iliki, kendi alnnn teriyle kazand edebiyat, sosyolog, ekonomist ve akademisyen gibi birok sfat ok baka bir slupla aktarabilmesini salad.

Batı'dan Doğu'ya hicret etmiş bir muhacir: Alev Alatlı

Gzel insanlar ylece ortaya kmazlar; onlar oluurlar…

Elizabeth Kbler Ross

yle bir zihinlerimizden geirsek hayran olduumuz, rnek aldmz, bizlere ilham veren, kymetli iler yapm, byk eserler brakm insanlar. Bu gzel insanlarn ortak noktalarna bir baksak. Zorluklar, yenilgileri, aclar, mcadeleleri yaam ve gslemi insanlardr onlar. Hayat onlara gm tepside sunulmam. Hayat onlar iin dokunakl bir ark deil ki. Kayplardan yaplma hayatlar olmu. Muhalif ruhlar sayesinde yaama yeni bir soluk katabilmiler. Sorumluluk duygusunun salamlatrd bu insanlarn hep kendi meseleleri olmu. Sanki bu meseleler hayata yeni gzlerle bakmalarn salam. Hasl, gzel insanlar ylece ortaya kmamlar, onlar olumular. Ayn Alev Alatl gibi.

“Filistin yaradr”

2 ubat Cuma gn ok zc bir haber aldk. Alev Hanm dnyadan hicret etmi. Ahde vefa eylemi, vefat etmi Alev Hocamz. Sabah yeni gne balarken Aye Bhrler’in Sabah Kahvesi programn tekrar atm, izledim. Blmn ad ne ok ey anlatyor ilk bakta bile: Bat’dan Dou’ya hicret etmi bir muhacir: Alev Alatl. Bu yaznn satrlarna samayacak kadar ok bereketli bir mr yaayan bu gzel insan geni bir kavram ve anlam dnyasna sahip. srail’in Filistin’i igal ediine bakn “Filistin yaradr” diye yreinin en derin meselesi haline getirmi bir mtefekkir. Bize brakt pek ok gzel rneklikler bulmak mmkn hayatnda. lmyle zldmz Alev Hanmn dolu dolu yaad hayatyla bizim hayatmza yn verebilecek, yaammza hayat katabilecek birok adresler brakt.

air diyor ya, “Ne kadar kendi oldu insan/O kadar baka”. Alev Hanm da nevi ahsna mnhasr bir insand. Bilgiyle kurduu o kendine has iliki kendi alnnn teriyle kazand edebiyat, sosyolog, ekonomist ve akademisyen gibi birok sfat ok baka bir slupla aktarabilmesini salayan zelliiydi kanaatime gre. Birok cmlesini hemen tanrdnz altnda ismi yazmam olsa bile. Asln ina edebilen birok mtefekkirin o benzersiz slubuna sahipti. Bu ahsi slubuyla ahsiyetini eserlerine yanstabilme becerisi iktisat ve istatistik alanlarda ald eitimle yetinmeyip felsefe ve psikolinguistik alanlara almasyla yakndan ilgilidir. Szcklerle kurulan bu sahici ilikinin nemine vakf olan Alev Hocamz eserlerinde bir cmle iin bile metinlerle uzun mesailer yapm, tercmelerin yetersizliini kendi tercmeleriyle telafi etmitir. Bu bakalk meselelerine ba koymu insanlarn sahip olabilecei trden bir kymetten geliyor. Bana oturamadmz meseleler deil, bandan kalkamadmz eylemlerdir bizleri bambaka klacak olan. Her eyin hzlca ulald, abucak halledilmek istendii bir ada Alev Hanmn mirasndan kendi aln terimize katabileceimiz ok ey var.

“imdi ruhum iime girdi”

Vefatyla ve ortak meselelerimize olan vefasyla bir mrn nasl bereketli yaanabileceine dair Alev Alatl’nn yaamndan saysz rnek bulabiliriz. Belki alanm psikoloji olduu iin beni en ok etkileyen eylerden biri de zor zamanlarnda kendini nasl ayaa kaldrdn bizlerle paylamas olmutu. Alev Hocamzn trklerle kurduu iliki hep yreimi stm, yreimi geniletmitir. “Kendimi en kt hissettiim, en acl zamanlarmda ben trkyle adam olurum” demiti Alev Hanm. ok sevdii “Ktahya’nn Pnarlar” trks programda icra edilmeye balaynca “imdi ruhum iime girdi” deyii ise ruhumuzu nelerle beslediimiz meselesini yeniden benim zihnime brakt. Ruhumuzu bedenimize geri getirecek kaynaklara hepimizin ihtiyac var. Hele ki, amzda hz yznden geride kalan ruhlarmzn ihmal edilemeyecek bu kritik ihtiyacnn karlanamamas derin yaralar aar iimizde. A kalan ruhlarmz iimize davet edebilmenin eitli yollar olsa da bu ihtiyacn nemi hepimiz iin ortaktr. Belki tekrar olacak biliyorum ama tekrar kutsaldr bizim iin diyerek o gzel hikyeyi yeniden paylamak istiyorum sizlerle.

Bir gn bir talebe gelir stadna ac iinde: “Artk bu acya dayanamyorum. Kurtar beni acdan! Bana bir yol gster” deyince talebe, stat bir bardak, bir srahi ve biraz da tuz ister dier talebesinden. Bardan bir ksmna su doldurduktan sonra bir para da tuz ekler suya ve iyice kartrr tuzla suyu birbirine. Tuzlu suyu ise uzatr isin diye talebesine, sudan bir yudum alan talebe nce yzn ekitir, sonra geri verir suyu stadna zira su iilecek gibi deildir. stat srahiden bir miktar temiz su ekler ve yine uzatr talebesine isin diye. Bu ilem byle devam eder bir sre. Her temiz suyun ekleniinde sudaki tuzun tad azaldka azalr. Bardan iindeki suyun iilebilir kvama nasl geldiini tadarak da anlaynca talebe artk ne yapmas gerektiini anlamtr. Hayatta yara aldmz, ruhumuzun bizden ayrlp gittiini sandmz zamanlar olur, oldu, oluyor ve olacak. Nasl bu aclarla kalacaz sorusuna ise “En acl zamanlarmda ben trkyle adam olurum” diyen Alev Hanmn brakt mirasn iaret ettii yerden yant arayabiliriz. Bizi adam eden eyler nelerdir? Hayatlarmzdaki temiz su kaynaklar neler olabilir? Bu kaynaklarla nasl baka baka ilikiler kurabiliriz? Kendi olmay gze alan birok gzel insandan neler renebiliriz? Ltfen paylan bizimle de. Birbirimizden ilham ve g alalm.

[email protected]



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*