Biden’dan Ramazan’da Gazze için ateşkes çağrısı



İİT’DEN İSRAİL’İN ULUSLARARASI TEŞKİLATLARA ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI ÇAĞRISI

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı sona erdi. Toplantıda kabul edilen kararda, Türkiye’nin önerisi üzerine İsrail-Filistin ihtilafının çözümünü teminen uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısı yapılarak, bu çerçevede muhtemel bir anlaşmanın uygulanması için garanti mekanizmasına olan ihtiyacın altı çizildi.

İSRAİL’İN ULUSLARARASI TEŞKİLATLARA ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI ÇAĞRISI

Filistinli siviller için pratik ve etkin korumaya yönelik bir mekanizma oluşturulması gerektiğine vurgu yapılan kararda, İsrail’in başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası teşkilatlara üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunuldu.

Kararda, 11 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen “İİT-AL Zirvesi”nde yetkilendirilen, Türkiye’nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Filistin, Ürdün, Mısır, Katar, Endonezya ve Nijerya’dan oluşan temas grubunun uluslararası girişimleri takdir edilerek, bu girişimlerin sürdürülmesi çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) önemine dikkat çekilen kararda, UNRWA’ya mali katkısını kesen ülkeler kınanarak, söz konusu ülkelerden bu karardan vazgeçmeleri yönünde çağrıda bulunuldu.
Türkiye’nin ev sahipliğinde 24 Şubat 2024 tarihinde düzenlenen İİT Olağanüstü Enformasyon Bakanları Toplantısı’na değinilen kararda, nihai beyanname kararlarının uygulanmasının gerekliliği vurgulandı.



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*