Divrii Ulu Camii ve Darifas’nda tarihinin en byk restorasyonu titizlikle yrtlyor


imek, AA muhabirine yapt aklamada, Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kltr rgt (UNESCO) “Dnya Kltr Miras Listesi”nde yer alan Divrii Ulu Camii ve Darifas’nda tarihinin en byk restorasyonunun titizlikle yrtldn syledi.

Divrii Ulu Camii ve Darifas’nn Trk slam medeniyetinin Anadolu’daki en nemli eserlerden olduunu belirten imek, burann Anadolu beyliklerinden Mengcekoullar dneminde hkmdar Sleyman ah’n olu Ahmet ah tarafndan 1228 ylnda yaptrldn, yaklak 800 yldr heybetini koruduunu ifade etti.

Divrii Ulu Camii ve Darifas’nn ok zellikli ve zgn bir eser olduunu anlatan imek, “Her eyden nce Anadolu’da cami ve darifasnn bitiik yapld tek eserdir. Bizler de burann korunmas ve yaatlmas, bizden sonraki nesillere aktarlmas noktasnda byk aba ierisindeyiz.” diye konutu.

imek, Vakflar Blge Mdrl tarafndan balatlan restorasyon almalarnda sona gelindiini aktararak, unlar kaydetti:

“u andaki almalarda yzde doksanlk seviyeye ulalm durumda. Dier taraftan valiliimiz tarafndan evre dzenleme iinin ihalesi bu hafta iinde yapld. nallah Divrii Ulu Cami ve Darifas yaz aylarnda halkmzn hizmetine alm olacak. Halkmz bu muhteem eseri grme imkanna kavuacak. ‘Grmeden lmeyin’ sloganyla herkesi Sivas’a, Divrii’ye bu byleyici eseri grmeye davet ediyorum.”

Restorasyon iinin uzun srmesinin normal olduunu da belirten imek, “Restorasyon ii ok ince ve hassas bir almay gerektiriyor. Bu nedenle de almalar uzayabiliyor ve sre yava ilerleyebiliyor. nk yaplan her almada Bilim Kurulunun gr alnyor. Ona gre de ok hassas bir alma yrtlyor.” dedi.

imek, 2028 ylnda eserin yaplnn 800’nc yln kutlayacaklarn da szlerine ekledi.



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*